Zahájení výstavy Dny otevřených ateliérů Velké Meziříčí 2020

Publikováno dne St, 07.10.2020 - 14:12

Vernisáž se uskutečnila v pátek 2. 10. 2020 v 17:00 hodin a byla zahájena úvodním slovem Ivany Bíbrové.

 

Otevřený ateliér v LuGy

Atrium bývalého luteránského gymnázia (LuGy) se podzimně naladilo a znovu proměnilo na inspirující ateliér. Páteční vernisáží zde byly zahájeny Dny otevřených ateliérů (DOA) ve Velkém Meziříčí, které již po desáté pořádá Kraj Vysočina ve spolupráci s umělci.

Pětici vystavujících v LuGy, tři výtvarníky a dva architekty, spojují nejen láska k tvorbě, k Vysočině a k Velkému Meziříčí, ale hlavně stará i nová přátelství.

Malířka Eva Pejchalová nejen vnímá ve svých malbách každodenní všední maličkosti, ale dotekem štětce lehce zachycuje luční květy i květiny z babiččiny zahrádky na malých i velkých formátech papíru. Bořivoj Pejchal obohacuje svou tvorbu o barevnou radost ze života i z obyčejných věcí. Jeho autorská technika malby, spočívající ve vrstvení materiálu, harmonicky podporuje motiv malby. Miroslav Štěpánek stále zkoumá nevšední vlastnosti oceli nejvyšší kvality, nerezi, kterou dokonale řemeslně upravuje, když z ní tvoří osobitý šperk nebo objekt. Zlatavá mosaz, měď, růžový korál nebo bílá perla zjemňují v jeho artefaktech pocit chladu kovu a vdechují jim život. Markéta a Petr Veličkovi představují na fotografických plátnech své oceněné a realizované architektonické projekty – Archeopark v Mikulčicích, Náměstí ve Stříbře a Park 4Dvory v Českých Budějovicích. Zdánlivě nesourodé druhy architektury představují nečekané tvůrčí výzvy. Zachycují krajinu, krajinu města.

Prostor s dokonalou akustikou rozezněl při zahájení výstavy Tomáš Dufek tóny didgeridoo i mandolíny, mluveným slovem výstavu zahájila Ivana Bíbrová a zdárný průběh akce zajistil Jan Bílek.

Výstava probíhá za podpory bývalých majitelů budovy a Společně VM.

Autor textu: Ivana Bíbrová

Foto: Jan Bílek

pejchalovaeva@seznam.cz | +420 721 328 021 | © Eva Pejchalová, 2019